IĞDIR FORUM
EYE SEN HOŞ GELİPSEN HARDAYDIN İNDİYE GEDER Smile

IĞDIR FORUM

DOĞUNUN ÇUKUROVASI OLAN IĞDIR'IN TANITIM SİTESİ
 
AnasayfaTakvimSSSAramaKullanıcı GruplarıKayıt OlGiriş yap

Paylaş | 
 

 ENDÜSTRİ BİTKİLERİ

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
MeNTaL
Admin


Mesaj Sayısı : 103
Kayıt tarihi : 10/12/08

MesajKonu: ENDÜSTRİ BİTKİLERİ   Perş. Ara. 11, 2008 10:50 am

Endüstri Bitkileri


Bölgede yetiştirilen endüstri bitkileri pamuk ve şeker pancarıdır. Yaklaşık 81.178 hektar kadar olan bölge tarım alanlarının 2001 yılı itibariyle 5.233 hektarı (%6.45) endüstri bitkilerine ayrılmıştır. Bu ekim alanının da, 160 hektarını (%3.06) pamuk, 5.073 hektarını (%96.94) şeker pancarı tarımı oluşturmaktadır.

Iğdır ilinde eski devirlerden beri pamuk tarımının yapıldığı bilinmektedir. Bunu mümkün kılan temel faktör, bölge ikliminin, içerisinde yer aldığı Doğu Anadolu Bölgesinin iklim tipinden oldukça farklı özelliklere sahip olmasıdır. Elverişli iklim şartları yanında verimli alüvyal topraklara ve zengin su kaynaklarına da sahip bulunan Iğdır Ovası''nda, 1963 yılından itibaren bu potansiyelin geniş ölçüde değerlendirilerek sulamalı tarım sistemlerinin giderek yaygınlaştırılması, ovanın önemli bir tarım bölgesi haline gelmesini sağlamıştır.

Cumhuriyet döneminde, ovadaki pamuk ekim alanları giderek genişleyerek, 1935 yılında 650 hektarı, 1940''ta 700 hektarı, 1950''de ise 4500 hektarı bulmuştur. Daha sonraki yıllarda önemli iniş-çıkışlar gösterem pamuk ekim sahalarının genişliği 1960''ta 1800 hektar, 1970''te 6800 hektar, 1980''de 3410 hektar, 1992''de 3438 hektar ,1997''de 940 hektar ve 2001''de 160 hektar olarak gerçekleşmiştir.

Bölgedeki pamuk ekim sahalarının genişliğinde, dikkat çekici azalışlar olmasının çeşitli nedenleri vardır. İlk neden, sulama suyu sorununun henüz çözümlenememiş olmasıdır. DSİ tarafından ovada sulamaya açılması planlanan 68.273 hektar arazinin 1997 yılı itibariyle ancak, 57.108 hektar kadarı sulamaya açılabilmiştir. İkinci neden, 1958''de Erzurum Şeker Fabrikasının kurulmasıyla ovada pancar ekiminin başlaması ve giderek yaygınlaşmasıdır. Yetişme şartlan bakımından, ovanın sulanan arazilerinin, her iki bitki için de ekim sahası olması, iki ürünün rekabetine neden olmuş ve bu durum da, pamuk tarım alanlarının daha fazla genişlemesini önlemiştir. Üçüncü neden; Bölgede pamuğa dayalı sanayi tesislerinin henüz kurulmamış olmasıdır. Ancak; 1986''da işletmeye
açılan, bölgenin tek sanayi tesisi sayılabilecek "Araş Tekstil Fabrikası", 1989''da işletme sermayesi tedarikinde karşılaşılan güçlükler dolayısıyla üretimini durdurmuştur. Tesis halen kapalı durumdadır. Dördüncü neden; pazarlama sorunudur. Gerçekten de, bölgede bir Çukurova''da, Antalya''da veya Ege Bölgesi''nde olduğu gibi devletin belirlediği taban fiyattan alım yapan kooperatif bulunmadığından pamuk alım fiyatları yıldan yıla önemli iniş-çıkışlar göstermektedir. Beşinci neden; ilkbahar yağışlarıdır. Bölgede ilkbahar yağışlarının yeterli miktarda düştüğü yıllarda, pamuk ekim alanlarında genişlemeler, buna karşılık yağışların geciktiği veya normalden fazla düştüğü yıllarda ise daralmalar görülür.

Ovada pamuk üretimi, ekim sahalarında meydana gelen daralıp-genişlemelere bağlı olarak yıldan yıla önemli değişiklikler gösterir. Bununla birlikte, pamuk üretiminde giderek azalışlar olduğu dikkati çekmektedir. Nitekim, 1950''de 1600 ton dolayında olan lif pamuk üretimi, 1970''te 2900 ton, 1975''te 1850 ton, 1980''de 1650 ton, 1985''te 1473 ton, 1992''de 2481 ton, 1997''de 1920 ve 2001''de 250 ton dolayında gerçekleşmiştir.

Bölgede pancar tarımı, Erzurum Şeker Fabrikası üretime başladıktan (1958) iki yıl sonra başlamış ve giderek önem kazanmıştır.. Üretim faaliyetleri 1983 yılına kadar Erzurum Şeker Fabrikasına bağlı olarak sürdürülmüştür. Ancak 1984''te Ağrı Şeker Fabrikasının açılması üzerine, ovada üretilen pancar,bu fabrikaya gönderilmeye başlanmıştır. Bölgede, pancar ekim alanlarının belirlenmesinden, pancarın satın alınmasına kadar olan tüm teknik işler (tohumluk temini, ekim, gübreleme, zararlılarla mücadele, sokum vb.) Iğdır ve Aralık Ziraat Bölge Şefliklerinin kontrolünde yürütülmektedir.

Ovada 1952 yılında 8.152 hektarlık alanda şeker pancarı ekimi yapılmıştır. Bu da aynı yıl

11.534.153 hektar dolayında olan Türkiye pancar ekim alanlarının yaklaşık %007''sine eşittir. Ovada pancar ekim alanları giderek genişlemektedir. Nitekim 1963''te 1509 hektar kadar olan pancar ekim alanı, 1992''de 6.157 hektar, 1997''de 7.048 hektarı bulmuştur.Ancak 2001 yılında pancar ekim alanı yaklaşık 2000 hektarlık bir düşüşle 5.073 hektar olmuştur.

Ovada üretilen pancarın şeker oranının düşük olmasında toprakların yoğun olarak kullanılması, potasyum noksanlığının artması, pancar yapraklarının Ağustos ayında kuruyup yeniden yaprak sürmesi, pancar ekiminin seyrek olarak yapılması, sokum dönemindeki yağış durumu, pancar yapraklarının sokum öncesinde otlatılması ve söküme yakın su verilmesi gibi nedenlerin önemli rolü bulunduğu söylenebilir.

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://igdir.eniyiforum.org
 
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ
Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Profil Cızgılerı
» İzleyiciler dizi istilasında çıldırmak üzere!cUMa Günü dİzİLERi,
» HOBİLERİN NELER?
» 5/B KİŞİLERİ
» Osmanlı Memlük İlişkileri

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
IĞDIR FORUM :: IĞDIR HAKKINDA HERŞEY :: IĞDIR HAKKINDA HERŞEY :: Ekonomi ve Sosyal yaşam-
Buraya geçin: