IĞDIR FORUM
EYE SEN HOŞ GELİPSEN HARDAYDIN İNDİYE GEDER Smile

IĞDIR FORUM

DOĞUNUN ÇUKUROVASI OLAN IĞDIR'IN TANITIM SİTESİ
 
AnasayfaTakvimSSSAramaKullanıcı GruplarıKayıt OlGiriş yap

Paylaş | 
 

 Yöresel Yemeklerimiz

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
MeNTaL
Admin


Mesaj Sayısı : 103
Kayıt tarihi : 10/12/08

MesajKonu: Yöresel Yemeklerimiz   C.tesi Ocak 03, 2009 1:33 pm



Yöre yemeklerimiz tamamen doğal tarım ve hayvan ürünlerden elde edilip yine doğal bir şekilde pişirildiği için oldukça lezizdir. Örneğin bir kete için gerekli olan hamurun buğdayını kendi tarlasında yetiştiren yöre insanımız, yine gerekli olan yağı kendi hayvanından elde etmekte ve yine doğal bir yakacak olan tezek ateşiyle pişirmektedir. Doğa koşullarının çetinliği ve imkanların kısıtlı olması mönünün genişlemesine engel olsada lezizliğinden hiçbir şey eksiltmemiştir. Her şeyi doğal olan bir yiyeceğin zaten leziz olmama imkanı da yok gibidir...



Yusuf Kızılgül


Kete: Kete hamuruda katmer gibi normal ekmek hamurudur. Ancak mayalandıktan sonra fazla bekletilmez. Hamur yine yufka şeklinde açılır. Bu arada daha önceden açtığımız yufkanın içine konulmak üzere, yağda un kavrularak “İç” dediğimiz kete içi hazırlanır. Hazırlanan bu içten, açılan yufkanın arasına bir miktar konur ve yufka oval olarak sıkı ve güzel bir şeklide içe doğru kapatılır. üzerine yumurta sürülen kete, köyde sacın arasına veya fırına verilerek 20 dakika kadar pişirilir.




Katmer: Katmer dediğimiz yiyecek bir tür börektir. Normal hamur mayalanır bir süre bekletilir. Yöresel değimle “Hamurun ekşimesi” beklenilir. Daha sonra hamur, yufka şeklinde açılır ve yufkalar beşerli olarak, aralarına yağ sürülmek kaydıyla rulo yapılır. Ve tepsinin ortasından başlamak kaydıyla, kıvrımlı olarak helezon şeklinde sarılır ve tepsi düzeltilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek fırına verilir. Köyde ise ocak (Şömine) üstüne dört adet demir çubuk konur. Bunun üzerine tepsi konduktan sonra, tepsinin üzerine sac ters çevrilerek kapatılır. Ters çevrilmiş dış bükey sacın üzerine ise, demir hare kapatılarak üzerine tezek koru konur. Ortalama 20 dakika pişirilen katmer, ateşte piştiği için oldukça lezizdir...

Gagala: Normal hamur mayalanır bir süre bekletilir. Yöresel değimle “Hamurun ekşimesi” beklenilir. Daha sonra bir miktar hamur (Künde) ortası delinerek elips biçimde şekillendirilir. Yağlanmış tavaya 5-6 tane dizilen gagalaların üzerine yumurta sarısı sürülerek fırına verilir. Köyde ise ocak (Şömine) üstüne dört adet demir çubuk konur. Bunun üzerine tepsi konduktan sonra, tepsinin üzerine sac ters çevrilerek kapatılır. Ters çevrilmiş dış bükey sacın üzerine ise, demir hare kapatılarak üzerine tezek koru konur. Ortalama 20 dakika pişirilen katmer, ateşte piştiği için oldukça lezizdir...

Feselli: Hamur mayalanır ve biraz bekletildikten sonra yufka açılarak, içine yağ sürülüp kare şeklinde içe doğru kapatılır. Yakılmış ocağın üzerine sac ters çevrilerek kapatılır. Feselliler sacın üzerine doğrudan temasla, daha sonra da ter düz edilerek pişirilir. Gözlemeye benzer olmakla birlikte biraz farlı ve oldukça lezizdir.

Yuğa (yufka): Mayalanmış hamurun, yufka şeklinde açılarak direk sacın üzerinde pişirilmesidir. Ekmek olarakta yenen yufka, genellikle peynir ve çayla tüketilir. Yağlanarak veya börek yapılarakta tüketimi mümkündür.

Nezik: Hamur su yerine kaymakla yoğrulur. Lezizliğini de zaten burada kazanır. Biraz bekletilen hamur, fazla büyük olmamak kaydıyla ve birazda kalınca yufka biçiminde açılır. Açılan yufkalar doğrudan ters çevrilmiş sacın üzerinde, ters düz edilerek pişirilir. Teflon tavadada yapılabilir.



Kuymak: Önce bir tavaya kaymak konulur ve ısıtılır. Daha sonra alabildiği kadar Mısır unu (Cadı unu) veya buğday unu konularak sürekli bir biçimde karıştırılır. Biraz su dökülerek karıştırılamaya devam edilir. Ta ki kaymağın yağı çıkıncaya kadar, yağ çıktığı zaman yenmeye hazırdır. Afiyet Olsun...

Hasuda: : Hasuda tatlı bir yiyecektir. Önce şerbet hazırlanır. Şerbetin içine çok az un atılır ve çırpılır. Daha sonra tavada yağ ısıtılır ve içine hazırladığımız şerbetle un dökülerek karıştırılır. 5-10 dakika böylece ateşte pişirildikten sonra hazır olan hasuda yenmeye hazırdır.


Pişi: İsteğe göre, süt veya su ile mayalanarak yoğrulan hamur, biraz bekletildikten sonra, elle hafif ekmek boyutuna getirilinceye kader çevrilir, yuvarlak hamur kızgın yağa atılarak kızarıncaya kadar pişirilir.

Mafiş: Mafişin hamuru da pişi gibi hazırlanır, yalnız mafiş baklava dilimi olarak kesilir ve aynı şekilde kızgın yağa atılarak pişirilir.



Lokma: Lokumun hamuru da süt veya su ile yoğrulur, fakat lokmanın hamuru pişi ve mafişten farklı olarak daha akışkandır. Yemek kaşı ile bir miktar alınıp kızgın yağa atılarak pişirilir. Peynir veya bal, reçel gibi tatlılarla da yenebilir.



Kesme Çorbası:Açılan yufka üçe veya dörde bölünür. Bu parçalar üst üstü konarak tel tel kesilir. Makarna şeklinde kesilen parçacıklar kaynamış suya atılarak pişirilir. Bu arada ince ve uzun olarak yuvarlanmış hamurdan küçük küçük kesilmiş (kareler) parçalar kızgın yağda kavrulur. Pişen kesme çorbasına bu parçacıklar atılarak servis yapılan çorba, yoğurtla oldukça leziz bir tat verir.


Hğangel
(Mantı): “HĞANGEL” şivesel bir gırtlak sözcüğü olduğu için, tam olarak Türkçe yazımı mümkün değildir. Mantının hamuru mayasızdır. Hamur hemen yapılır ve açılır. Yufka şeklinde ince açılan hamur, küçük kareler biçiminde kesilir. Karelerin içine küçük et parçacıkları, bazen de kaz eti parçaları konularak kapatılır. Daha önceden kaynatılan suya mantılar atılarak pişirilir. Üzerine soğan, yağ bazen de salçayla ateşte kavrulmuş sos dökülür. Sarımsaklı yoğurtta oldukça leziz bir tat verir.



Yaprak Mantı (HĞANGEL) : Yaprak mantının hamuru da mayasızdır. Hamur hemen yapılır ve açılır. Yufka şeklinde ince açılan hamur, küçük kareler biçiminde kesilir. Daha önceden kaynatılan suya yaprak mantılar atılarak pişirilir. Üzerine soğan, yağ bazen de salçayla ateşte kavrulmuş sos dökülür. Sarımsaklı yoğurtta oldukça leziz bir tat verir.


Haşil (Hğaşil): Buğdayın kırılması ile elde edilen yarmadan yapılan Haşil, suda haşlandıkta sonra, tabağa içi çukur (koni) kalacak biçiminde hazırlanır. Daha sonra tabağın içindeki bu çukura, tereyağı konur. Yağı içen yarma böylece yenmeye hazır olur.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://igdir.eniyiforum.org
 
Yöresel Yemeklerimiz
Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Yöresel Yemeklerimiz
» Yöresel Kıyafetlerimiz

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
IĞDIR FORUM :: IĞDIR HAKKINDA HERŞEY :: IĞDIR HAKKINDA HERŞEY :: Yöresel yemekleri-
Buraya geçin: